Zobacz temat
CB-Radio nadal wciąga.
|
|
DELETE_1 |
Dodany dnia 10.12.2014 19:42
|
Użytkownik![]() ![]() Imię: ....... Skąd: ....... Postów: 67 Data rejestracji: 30.03.2014 Ostrzeżeń: 0 |
Ileż ja na to czekałem...Wręcz byłem już pewien , że zmian więcej nie będzie...Tym bardziej byłem w szoku , kiedy moja kobieta , raczej mająca zdanie , że CB-Radio to niepotrzebna głupota , nagle dziś zapytuje mnie czy udało mi się poprawić mikrofon do CB-Radia Farum FD 2060 , a kiedy odpowiedziałem , że i owszem , działą już jakby był z tym CB-Radiem w komplecie ( samoczynnie się w nim echo wzbudzało i nieszło gadać wogóle ) . Trochę zdziwiło mnie pytanie mojej połowy , po czym słucham a na głowie włos jeży mi się coraz bardziej z niedowierzania.... - Bo wiesz , mówi do mnie , tak naprawdę podoba mi się to CB-Radio I też chętnie bym porozmawiała ale się wstydzę... Ale fajne jest to CB-Radio.... - Zatkało mnie.... Siedziałem przez chwilę bez słowa w pokoju przy komputerze.Tuż obok na ganku w tym czasie pracował President Grant 2 ze wspomnianym owym mikrofonem.... Przez głowę przelało mi się tysiąc myśli na sekundę...A jednak... CB-Radio wciąga... Poznała CB-Radio jakiś czas po tym jak poznała mnie... Minęło naprawdę niewiele czasu i CB-Radio zaczęło przyciągać moją kobietę.Słyszała moje DX-y , widziała efekty.... Początkowa nienawiść do CB-Radia które zabiera jej faceta na całe godziny w eter przerodziła się w sympatię... Najpierw córka Magda od urodzenia polubiłą CB-Radio I kiedy jest ono wyłączone , Magda protestuje , a teraz moja połowa....gdzie raczej byłem pewien że tu nic już się nie zmieni. Czyżby wkrótce w eterze można nas było usłyszeć razem? Tak było już w Anglii ale raczej w pasmach 433-446 MHz gdzie nie było nikogo kto dołączał się do naszych rozmów , a teraz wygląda , że może moja kobieta zacznie odzywać się na 11-stu metrach.Kto wie? Może nawet jakieś DX-y? A Może licencja na KF? Teraz to już wierzę w takie cuda po tym co usłyszałem , że Święty Mikołaj to przy tym wszystkim mały pikuś. 26 Bravo Delta 003
|
|
|
quanto |
Dodany dnia 29.12.2014 13:38
|
Początkujący użytkownik![]() ![]() Imię: Andrzej Skąd: Kamienna Góra QTH Locator: JO80AS Postów: 13 Data rejestracji: 06.12.2013 Ostrzeżeń: 0 Znak BD: 161BD570 |
Też bym chciał żeby moja kobieta złapała bakcyla ale ona nie jest chętna do pogaduch na cb woli przez telefon.Zresztą sądzi że,i tu cytat"a o czym i można gadać przez te cb radio?"Spróbuje wkręcić synka jak podrośnie,może on złapie bakcyla.Już teraz mikrofon dzierży pewnie!![]() |
|
|
DELETE_1 |
Dodany dnia 30.12.2014 21:09
|
Użytkownik![]() ![]() Imię: ....... Skąd: ....... Postów: 67 Data rejestracji: 30.03.2014 Ostrzeżeń: 0 |
Sporo kobiet i nie tylko kobiet nie rozumie tego hobby.Ostatnio moja miała okazję przekonać się co jest wart Sony Xperia Z który kupiłem jej w Anglii.Otóż zawiesiło się oprogramowanie strony startowej na tyle skutecznie , że na nic zdało się jego niby profesjonalne resetowanie.Pomogło dopiero wgranie od nowa całego oprogramowania telefonu.Zrobiłem to z pomocą laptopa.Telefon działa jak nowy z małym wyjątkiem.Stracił wszelkie dane kontaktowe z książki telefonicznej,zdjęcia z pamięci telefonu i dane z kalendarza.Tak się złożyło , że moja święcie wierzyła gadżetom elektronicznym.Niestety.... Sporo tych danych i zdjęć zniknęło już bezpowrotnie.Powiedziałem jej jedno kiedy kupowałem jej tego smartfona czy jak dla mnie telefon- " Niewierz elektronice nigdy tak jak nie należy wierzyć psu " Kiedy zawodzi jakaś elektroniczna pierdoła , pada często nieodwracalnie wszystko.Kiedy pada telefon-koniec kontaktu,kiedy odłączą Ci sygnał internetowy lub padnie laptop-sytuacja się powtarza.Koniec łączności.Jest tylko jedno ale... CB-Radio ma wbudowaną prostą elektronikę.... Mówię o prostych modelach CB-Radia do max. Lincolna 2.Kiedy zawodzą wszelkie systemy łączności - CB-Radio działa dalej.Kiedy odetną mi prąd zapnę akumulator,kiedy i ten padnie,zapnę drugi lub uruchomię generator prądotwórczy i doładuję słaby akumulator.Tak czy inaczej w sytuacjach kryzysowych przetrwają krótkofalówki i CB-Radia.To jedyna pewna łączność.Ani CB-Radio ani krótkofalówka nie muszą zapamiętywać danych,które są w razie czego nie do odzyskania.A prosta elektronika powoduje , że w moim długoletnim kontakcie z CB-Radiami i stacjami krótkofalowymi nigdy nie zdarzyło mi się żeby CB-Radio choc raz nawaliło,spaliło się lub zawiesiło.Wniosek? Rząd może odciąć Sygnały GSM,GPS i Internet ale nigdy,powtarzam NIGDY nie będzie w stanie zakłócać wszystkich częstotliwości radiowych na jakich mogę potencjalnie się odezwać.Czyli CB-Radio na łeb bije internet,laptopy i smartfony takie jak Sony Xperia Z.Niby fajna rzecz ale bardziej zawodna od CB-Radia.Gdyby w każdym domu w Polsce było CB-Radio - gadam za darmo całe życie.Mój zestaw to około 2500złotych.Abonament za komórkę to jakieś 20 złotych miesięcznie ale z reguły nieco więcej od 30 do 50 złotych - łatwo policzyć że po kilku latach ja nadal gadam za darmo a ktoś inny buli sieciom jak za zboże bo przecież nawet SKYPE to opłata za internet i nie jest darmowy.CB-Radio też kosztuje ale się zwraca i w końcu gadamy za Free.Tak samo zresztą jest na wycieczkach czy to Krakow czy Zakopane,jeśli idę z żoną i ona idzie gdzie indziej a ja powiedzmy 200 metrów dalej do sklepu z CB-Radiami-po co mam do niej dzwonić nawet za darmo ale jednak nie za darmo bo w ramach abonamentu , kiedy mogę ją naprawdę za darmo zawołać przez PMR szybciej i za free.To samo w górach,Po co krzyczeć i dzwonić do niej jak jest 200 400 metrów przede mną na wyciągu krzesełkowym jak wystarczy mi PMR i gadamy za free. Ktoś powie ale zasięg 2-3km to max. A ja odpowiem,wystarczy mi 200 -600 metrów.Po co pół Polski ma słuchać o czym rozmawiamy? Im mniejszy zasięg tym bezpieczniejsza staje się rozmowa.Czyli mały zasięg to zaleta a nie wada,a dwie pary zapasowych akumulatorów w plecaku i ładowarka,to dla mnie nie kłopot. Taka prawda.Nic nie jest w stanie pobić CB-Radia i ogólnie krótkofalówek.
26 Bravo Delta 003
|
|
|
pawel1201 |
Dodany dnia 07.02.2015 22:49
|
Początkujący użytkownik![]() ![]() Imię: Paweł Skąd: Szybowice QTH Locator: JO80SI Postów: 48 Data rejestracji: 11.11.2013 Ostrzeżeń: 0 Znak BD: 161BD878 |
Kilka miesięcy temu u mnie padły wszystkie btsy i żaden telefon zasięgu nie miał inni znajomi co nie mają radia i licencji kf i uziemieni, a ja mam cb pmr i kf i miałem kontakt z ludźmi. Nawet taka licencha krótkofalarska sie szybko zwraca bo za rozmowy telefoniczne za granice słone rachunki sie płaci. Moją dziewczyne tez zaczyna radiokomunikacja wciągać ostatnioszukała coś na ten temat w necie i dałem jej dwie ksiażki ABC krótkofalowca i CB radio wydawnictwa WKŁ. Moze dojdzie do tego że zrobi licencje kf, mam zamiar jej dać proste radio 40 kanałowe Conrad bo mam 2 sztuki, tylko antene trzeba bedzie u niej wywalić na dach a to nie problem bo w bloku na ostatnim piętrze mieszka.
SQ6SEE
|
|
|
DELETE_1 |
Dodany dnia 10.02.2015 22:27
|
Moja , może licencji narazie nie planuje , ale CB-Radio już wyraźnie ją wciąga - często nasłuchuje , poczekam ,może zacznie się odzywać.Jedno na co narzeka , to fakt , że mało kobiet pracuje na CB-Radio obecnie.
26 Bravo Delta 003
|
|
Przejdź do forum: |